lunes, 16 de junio de 2014

UNA ALTRA FAL·LÀCIA MÉS: RESPECTAR TOTES LES OPINIONS. Dmp138.

Les recents declaracions del polític francès Jean Marie Le Pen (que, pel seu contingut antisemita, no vull ni reproduir) m'animen a denunciar una altra fal·làcia més que, a més, s'ha convertit en un tòpic excessivament repetit. Tal fal·làcia consisteix a afirmar, en defensa de la tolerància, que totes les opinions són respectables.

I no és així. No totes les opinions són respectables. Algunes (com les idees xenòfobes del senyor Le Pen) no només no mereixen cap respecte, sinó que haurien de comptar amb tot el nostre esforç per lluitar contra elles.

No hem de confondre. Qui són respectables són totes les persones. Sempre, sense excepcions. Qualsevol ésser humà mereix respecte, fins i tot aquells que defensen les pitjors idees; fins i tot aquells que cometen els actes més aberrants. Per això, per exemple, sóc contrari a la pena de mort. Tot ésser humà mereix un respecte.

Però és possible respectar una persona sense respectar les seves idees, és més, combatent les seves idees, intentant que les canviï o, almenys, que no les porti a terme. És un argument fal·laç afirmar que si una persona és tolerant ha de respectar totes les idees. Les idees xenòfobes, per tornar a l'exemple de l'inici, no mereixen cap respecte.

La dignitat de tot ésser humà (que posseeix pel fet de ser humà) mereix el nostre respecte; però hi ha accions i idees que no el mereixen.

No hay comentarios:

VISITES / VISITAS des de 19/06/2007